Maak kennis met de chef

prakansrichoke

Prakan Srichoke

Het was in het jaar 1990 dat Prakan Srichoke begon in de keuken van het Kyoto restaurant van Orient Plaza. Sindsdien is Kyoto onder zijn leiding uitgegroeid tot één van de meest hoogstaande Japanse restaurants van Nederland en heeft hij de sushi mogen bereiden op het huwelijksbanket van prins Willem-Alexander en Maxima. Met zijn passie en jarenlange ervaring hoopt hij zijn gasten zijn liefde voor de Japanse keuken te laten delen.

De kunst van de Japanse keuken

Deze passie ontstond op jonge leeftijd. Als veertienjarige jongen bezocht Prakan Srichoke, geboren te Khamkhuankaew in Thailand, voor het eerst een lokaal Japans restaurant en het was door dat bezoek dat hij besloot dat hij zich de kunsten van de Japanse keuken eigen zou maken. Hoewel hij aanvankelijk alleen werd aangenomen als keukenhulp, bleek algauw dat hij excelleerde in het maken van sushi. In 1980 werd hij aangenomen als chef in het Japanse Tokugawa restaurant van het viersterren Ambassador Hotel te Bangkok. Prakan Srichoke wilde zijn kundigheid in het bereiden van Japanse gerechten echter nog verder uitbreiden en aanscherpen. Na enkele jaren als chef gefungeerd te hebben in het Tokugawa restaurant, verlegde hij zijn grenzen letterlijk door te vertrekken naar Japan, de oorsprong van de door hem zo geliefde cuisine.

In Japan ging hij als leerling in dienst bij de heerYasusuka, destijds de chef kok van het Kyoto restaurant in de stad Fukuoka. Bij deze leermeester bracht Prakan Srichoke tien intensieve jaren door, waarin Yasusuka hem volledig vanaf de basis de kunst van de Japanse keuken leerde. ‘Recentelijk zag ik de documentaire Jiro Dreams of Sushi, over de sushimeester Jiro Ono. Dit bracht bij mij veel herinneringen op van mijn tijd bij mijn leermeester, Yasusuka. De zorgvuldigheid waarmee Ono te werk gaat, kenmerkt ook Yasusuka. De eerste twee jaren leerde hij me niets anders dan alleen het koken en bereiden van de sushi rijst, totdat ik dit volledig had geperfectioneerd. Hij heeft mij niet alleen de techniek van het sushi maken geleerd, maar ook de houding die men hierbij dient te hebben.’

Orient Plaza

Na tien volle jaren in de leer te zijn geweest bij de heer Yasusuka, keerde Prakan Srichoke terug naar Thailand. Aldaar leidde hij met zijn in Fukuoka vergaarde kennis en kunde het Mabunkong Uokuni restaurant te Bangkok. Het was in dit restaurant dat Prakan Srichoke kennismaakte met de heer Yong Li Chang en Yong Lai Chang, oprichters van het in 1988 geopende restaurantencomplex Orient Plaza. ‘Er is veel veranderd sinds ik in 1990 naar Nederland kwam. In de afgelopen jaren is de populariteit van de Japanse keuken in Nederland gestegen, dat doet mij erg goed. In de sushi workshops die ik geef, zijn de mensen enthousiast en zijn ze, net als ik, grote liefhebbers van Japans eten.’

Ook prins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn liefhebbers van Prakan Srichoke’s kookkunsten. Ter ere van hun huwelijk in 2002 gaven zij een groot buffet in het Amstel Hotel te Amsterdam. Het Amstel Hotel had destijds al meerdere malen met Orient Plaza samengewerkt en nodigde Prakan Srichoke uit de sushi te bereiden voor de koninklijke gasten. Dit tot grote tevredenheid van prins Willem-Alexander, die na afloop persoonlijk zijn complimenten aan Prakan Srichoke kwam overbrengen.

Van zijn eerste ervaring met de Japanse keuken en de jaren in Fukuoka tot het Kyoto restaurant van Orient Plaza, is zijn liefde voor zijn vak onveranderd gebleven: ‘Ik bereid mijn gerechten vanuit mijn passie voor de Japanse cuisine en ik ben ervan overtuigd dat mijn gasten dat ook kunnen proeven.